وب سایت فرهنگی مذهبی مهدی الامم

ترکیبات عسل

ترکیبات عسل
زمان انتشار :
دوشنبه 30 بهمن 1391 | 17:03
ساکاریدها، مالتوز، ساکاروز، لاکتوز

بسم الله الرحمن الرحیم

1.عسل مهم ترین منبع موادقندی طبیعی است قندهای اصلی عسل را قندهایساده(منوساکاریدها) می گویند؛ مانند گلوکز و لوولوز که به ترتیب 40 و 34 در صد عسل را تشکیل می دهند. علاوه بر قندهای ساده، قندهای مرکب (پُلی ساکاریدها)دیگری که از دو یا چند قند ساده درست شده اند نیز در عسل وجود دارند، مانند مالتوز، ساکاروز، لاکتوز که از دو قند ساده تشکیل شده اند.

مالتوز به مقدار کم و ساکاروز (قند معمولی) با اینکه با غلظت زیاد در شهد یافت می شود، در حدود 1 تا 2 درصد عسل را تشکیل می دهند. این قند در اثر آنزیمی به نام انورتاز که مهمترین آنزیم موجود در عسل است و از غدۀبزاقی زنبور ترشح می شود، به قندهای ساده یعنی گلوکز و لوولوز تبدیل می شود. شایان ذکر است که شیرینی عسل عمدتاً مربوط به همین دو نوع قند ساده است.

گلوکز و لوولوز بیشترین قندهای ساده ای هستند که در عسل یافت می شوند. میزان درصد گلوکز در نمونه های مختلف عسل بین 22 تا 40 درصد (متوسط 31/28 درصد) و درصد لوولوز بین 27 تا بیش از 44 (به طور متوسط 38/19) درصد اندازه گیری شده است.

معمولاً در عسل معمولاً میزان فروکتوز یا لوولوز (L)بیش از مقدار گلوکز یا دکستروز (D)است و نسبت لوولوز به دکستروز (D/L)بالاتر از یک است. در عسل های ایران مقدار متوسط گلوکز 33/3 درصد و مقدار متوسط فروکتوز 37/85 درصد گزارش شده است. لوولوز (قند میوه) از شیرین ترین قند های طبیعی است که 1/7 بار شیرین تر از ساکاروز (قند نیشکر) و 2 تا 2/5 بار شیرین تر از گلوکز (قند انگور) است.

2. عسل به لحاظ داشتن برخی از مواد تخمیری در تبادلات غذایی و کمک به هضم غذا در میان خوراکی ها بالاترین مرتبه را دارد. مهم ترین مواد تخمیری موجود در عسل عبارتند از: آمیلاز که مواد نشاسته ای را به قند و اینورتاز که قند معمولی را به قندانگور و قندمیوه تبدیل می کند و نیز کاتلاز، پروکسیداز و لیپاز.

3. عسل شامل مقدار کمی ویتامینهای تیامین (BIریبوفلامین (B2اسیدپانتوتنیک (B5نیاسین (B3پیریدوکسین (B6) و اسید اسکوربیک (C) است. با وجود اینکه مقدار ویتامین C اکثر عسل های جهان کمتر از 5 میلی گرم در 100 گرم عسل است، بعضی از عسل ها از جمله عسل نعناع دارای ویتامین Cبالایی هستند (160 تا 280 میلی گرم در هر 100 گرم). مقدار ویتامین Cدر بعضی از عسل های ایران بین 118 تا 240 میلی گرم در 100 گرم عسل تعیین شده است. اگر چه ویتامین های پیش گفته در عسل به مقدار خیلی کم وجود دارند، اما از اهمیت زیادی برخوردارند؛ زیرا آنها با کربوهیدراتها، املاح معدنی و اسیدهای آلی مخلوط اند. مقدار ویتامین های موجود در عسل به مقدار گردۀگلی بستگی دارد که توسط زنبورهای عسل افزوده می شوند.

عسل تصفیه نشده و عسل با موم (شان) از نظر ویتامین غنی است و تصفیه باعث کاهش ویتامین های عسل می شود. دانشمندان ویتامین های موجود در عسل را مرهون دانه های گردۀ آن می دانند.

4. عسل دارای انواع پروتئین، اسیدهای آمینه، اسیدهای آلی مثل اسیدفورمیک، مشتقات کلروفیل، مقداری آنزیم و محرک های حیاتی و رایحه های معطر است.

5.املاح معدنی در عسل فراوانند از جمله کلسیم، سدیم، پتاسیم، منگنز، آهن، کلر، فسفر، گوگرد و ید.

باید توجه داشت ترکیبات شیمیایی عسل متنوع و پیچیده است و ترکیب عسل هایی که منشأ گیاهی دارند، فرق می کند. چهار پنجم وزن عسل را کربوهیدرات (مواد قندی – نشاسته ای) تشکیل می دهد و بقیۀ ترکیبات آن عبارتند از: پروتئین، املاح معدنی، عناصر معطر، آنزیم ها، ویتامین ها، گردۀ گل (پولن گیاهی) و مقدار کمی آب.

مروری بر ویژگی های تغذیه ای عسل

1.از ویژگی های مهم عسل خاصیت میکروب کشی آن است. عسل یک ضدعفونی کنندۀ طبیعی است. تحقیقات انجام شده در سال های اخیر نشان می دهد گذاشتن آن بر روی زخم ها مانع عفونت می شود. از آنجایی که عسل حاوی مواد آنتی باکتریایی است، می تواند به خوبی باعث بهبود زخم ها شود. عسل نوعی تشعشعات رادیواکتیوی نیز دارد که این امر می تواند در مبارزه با عفونتها مؤثر باشد.

2.عسل به راحتی هضم می شود. مولکول های قند موجود در آن می توانند به راحتی به سایر قندها تبدیل شوند؛ به همین جهت حتی حساسترین معده نیز می تواند آن را به سادگی هضم کند.

3.عسل منبع بسیار خوبی از انتی اکسیدان است و به همین دلیل نقش بزرگی در جلوگیری از سرطان و همچنین بیماری های قلبی دارد.

4. سطح کالری عسل پایین است. عسل در مقایسه با سایر مواد قندی 40 درصد کمتر کالری دارد.

 بدین ترتیب هر چند انرژی عسل بسیار بالاست، اما به وزن بدن شخص نمی افزاید.

5.عسل به سرعت در خون پخش می شود. وقتی عسل با میزان مناسبی آب مخلوط شود، پس از 7 دقیقه در جریان خون پخش می شود و با آزادسازی مولکول قند به عملکرد بهتر مغز که اصلی ترین مصرف کنندۀ قند در بدن است، کمک می کند و مانع بروزخستگی می شود.

6.عسل در سلامت و ساخت عوامل خونی مؤثر است، عسل بخش مهمی از انرژی مورد نیاز برای ساخت عوامل خونی را تأمین می کند. به علاوه باعث تمیز شدن خون می شود و جریان خون را تنظیم و آسان می کند و مانع بروز مشکلات عروقی و تصلب شرایین می شود.

7.عسل هرگزفاسد نمی شود، جهت نگهداری احتیاج به یخچال ندارد و میتوان آن را در دمای اتاق نگهداری کرد.

8.عسل در درمان آلرژیهای فصلی برای ساکنان مناطقی که عسل از گل های همان منطقه به دست آمده، بسیار مفید است.

9.باید توجه داشت عسل به علت داشتن گلوکز و فروکتوز باعث تولید سریع (سوختن گلوکز) و طولانی (سوختن فروکتوز) می گردد. این قندها بدون هضم اولیه جذب می شوند و از طریق عروق خونی که دیواره روده ها را می پوشانند، وارد جریان خون می شوند، سپس از طریق ورید وارد کبد می گردند و در آنجا به گلیکوژن تبدیل می شوند. این ماده توسط بدن برای تولید انرژی به کار می رود. مصرف مرتب عسل برای تقویت قوای جنسی و درمان ناتوانی های آن بسیار مؤثر است؛ لذا از عسل با روش های مختلف و با ترکیب با عصارۀ گیاهان مؤثر در درمان این ناتوانی ها می توان بهره گرفت.

10.عسل تنها غذایی است که استفاده از آن باعث نابودی چرخۀ طبیعت نمی شود.

11.عسل علاوه بر آنکه غذای خوبی به شمار می آید، می تواند به عنوان یک داروی مفید نیز مورد استفاده قرار گیرد. بسیاری به این مادۀ غذایی لقب اکسیرطول عمر داده اند و معتقدند که مصرف آن می تواند طول عمر را افزایش دهد.

12.عسل یکی از مواد مفید در مبارزه با قارچ ها و میکروب ها به شمار می آید و می تواند پینه های دست و پا را التیام بخشد.

13.عسل در سلامتی و محکم ساختن دندانها و لثه نقش دارد و رنگ دندان را سفید تر می کند.

14.عسل برای روده بسیار مفید است.         

15.عسل سستی و بیحالی عضلات را رفع می کند.

16.پادزهر خوبی برای سموم، به خصوص مسمومیتهای غذایی به شمار می رود.

17.عسل منبع خوبی برای تأمین ویتامینها و موادمعدنی مورد نیاز بدن است.

18.با ارزش ترین خواص تغذیه ای عسل در تولید انرژی و مکملی برای فراهم کردن میزان کالری بدن است.

19.ساختار قندی ساده (به خصوص ترکیب نزدیک به 50 درصدی قند فرکتوز (قند میوه) و 45 درصدی گلوکز که به راحتی جذب می شوند) در تأمین انرژی به خصوص در فعالیت های پر تحرک بسیار حائز اهمیت است.

20.ترکیبات آروماتیک یا همان عطر و رایحۀعسل که مجموعی از عطرو طعم گل و گیاهان طبیعت است، نشاط خاصی را به فرد تغذیه کننده از عسل می دهد.

21.مواد اسیدی موجود در عسل با توجه به کم بودن مقدارشان در عسل نقش اصلی در عطر و طعم عسل دارند. علاوه بر آن ساختار و نوع این مواد در تعریف کیفیت عسل بسیارمهم است.

22.میزان گرده در عسل بسیار مهم است؛ زیرا در پایداری عسل و همچنین شرایط نگهداری آن اثرمستقیم دارد. وجود گرده در عسل سبب افزایش ارزش تغذیه ای آن می شود؛ چون ثابت شده است بسیاری از مواد پروتئینی و آروماتیک از گرده به عسل افزوده می شود، اما باید توجه داشت وجود گرده در عسل باعث ایجاد کانونهای کریستالی و در نتیجه سرعت بخشیدن به فرآیند کریستاله شدن عسل می شود. همچنین به دلیل بالا بودن رطوبت و مواد مغذی در گرده قدرت فسادپذیری بالایی دارد و پایداری عسل را برای نگهداری طولانی مدت کاهش می دهد.

 

جستجو
عضویت
اوقات شرعی

اوقات شرعی به افق کرمان

اذان صبح 04:24:24
طلوع خورشید 05:43:23
اذان ظهر 11:23:43
غروب خورشید 17:03:40
اذان مغرب 17:19:45
نظر سنجی
نظر شما در مورد وب سایت مهدی الامم چیست ؟